Verslag bijeenkomst start Landelijke Fenomeentafels Ondermijning
Op woensdag 8 september vond in het NBC in Nieuwegein de bijeenkomst Landelijke Fenomeentafels Ondermijning plaats. Tijdens een inspirerende ochtend met de betrokken partners zijn de fenomeentafels officieel van start gegaan.
Onder de bijna 60 aanwezigen bevonden zich collega’s van vele betrokken publiek- en private partners.
Nadat het hoofd LIEC en tevens dagvoorzitter Nadine Vaes de opening verrichte, volgde een videoboodschap van (demissionair) minister JenV Ferd Grapperhaus. Hij sprak over het brede offensief tegen ondermijnende criminaliteit (BOTOC) en de winst van het verbinden van lokale partners, zodat kennis en expertise beter kan worden afgestemd. ‘De basis van onze strijd tegen ondermijnende criminaliteit is een regionale aanpak. Want ook al zijn criminele netwerken voor een belangrijk deel mondiaal verspreid, het vuile werk gebeurt lokaal en regionaal’. Met de LFT’s wil de minister de schijnwerper zetten op de meest succesvolle interventiestrategieën die de strijd aangaan met criminelen.
Vervolgens nam programma directeur-generaal ondermijning van JenV Annemieke van Dam het woord. Zij deelde haar enthousiasme over de start van de fenomeentafels en juicht de verbinding met het directoraat, het MIT en het SKC van harte toe. Ook noemde zij de missie van het DGO als tijdelijke verbinder en vliegwiel voor alle partners in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. In de afgelopen maanden kwam vastgoed als urgent thema in veel door haar gevoerde gesprekken met partners terug.
Experimenten in het land zoals van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland waarbij het invoeren van een vergunningplicht voor verhuurders van panden en opslagboxen op bedrijventerreinen criminele activiteiten ontmoedigen, leveren mooie input om via de LFT verder het land in te brengen.
Interview
In een interview blikte kwartiermaker LFT Ingrid van Lankeren vervolgens terug op de afgelopen twaalf maanden. De tafels bestaan uit een groep van experts uit de publieke en private sector die samenwerken op specifieke ondermijnende fenomenen; zoals nu concreet als eerste op het fenomeen: Ondermijning in de vastgoedketen. Van Lankeren: “Hiermee wordt voorzien in de behoefte om de kennis en de lokale best practices landelijk beter bekend te maken, knelpunten in de aanpak centraal te duiden en deze weg te nemen als ook nieuw handelingsperspectief aan te bieden om onbenutte kansen in de aanpak op te pakken. We helpen partners hun lokale/regionale aanpak nog effectiever en duurzamer te maken en dragen bij om legale logistieke en economische gelegenheidsstructuren weerbaarder te maken tegen misbruik van criminelen.”
Daarbij is publiek- en private betrokkenheid cruciaal. In een visuele bijdrage door diverse partners werd het belang en het geloof in de meerwaarde van de LFT onderstreept.
Bij de inrichting van de tafels zijn de positieve inzichten en ervaringen van de samenwerking bij de aanpak van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) als voorbeeld gebruikt. De fenomeentafels zijn onderdeel van het brede offensief tegen ondermijnende criminaliteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het LIEC coördineert & faciliteert de tafels.
Sprekers
Na een korte pauze namen drie inspirerende sprekers het woord. Onderzoeker bij TNO en professor aan de Universiteit Twente José Kerstholt ging in op samenwerken in een complex speelveld, hoogleraar fraude en regulering aan de Nyenrode Business universiteit Bob Hoogenboom verhaalde over zijn inzichten uit het onderzoek ‘Samen’ over de samenwerking van de private en publieke partners in de vastgoedbranche en tot slot presenteerde burgemeester Jan Hamming als voorzitter van het Landelijk strategisch overleg de lessons-learned van de integrale OMG-aanpak.
Expertsessie
Na een afsluitende netwerklunch hebben experts vanuit departementen, handhavings-, toezichts-, opsporings- en vervolgingsdiensten als ook lokaal bestuur, wetenschap, bedrijfsleven en brancheorganisaties de dag voortgezet. Een presentatie van de kennisagenda Ondermijning over hetgeen al over ondermijning in de vastgoedbranche is geschreven en de ervaringen in de verhuurbranche van de versterkingspeiler Motus van het RIEC Rotterdam legde een basis voor de gezamenlijke dialoog met experts. Zij staan met elkaar voor de opdracht om de LFT ‘Ondermijning in de vastgoedketen’ te richten op het creëren van toegevoegde waarde. Het fenomeen is zeer breed en vraagt om een concrete focus en strategie. Een eerste mooie voorzet is deze middag gegeven. De komende periode gaan de experts, onder coördinatie van LIEC’er Jelle van Triest, hiermee verder aan de slag om een daadwerkelijke bijdrage aan de ondermijningsaanpak te realiseren.
Een tweede fenomeentafel wordt momenteel voorbereid en krijgt later dit jaar meer vorm. Deze dag werd duidelijk de energie en het enthousiasme gevoeld die nodig is om de LFT’s samen verder te brengen de komende tijd.
Meer informatie
In deze animatievideo wordt het belang en de meerwaarde van de samenwerking van de Landelijke fenomeentafels verder uitgelegd.
Lees hier ook het nieuwsbericht over de lancering.
Lees hier het interview met kwartiermaker Ingrid van Lankeren.
Meer informatie over de Landelijke Fenomeentafels Ondermijning via www.riec.nl/lft